Музичка школа „Владо Милошевић” као дугогодишњи учесник и носилац бројних награда и признања са републичког и савезних такмичења прије рата, али и као музичка школа са најдужом традицијом  на овим просторима, на иницијативу директора мр Немање Савића покреће 1994. године такмичење музичких школа Републике Српске.

Од до сада одржаних 14 такмичења, Музичка школа „Владо Милошевић” је 10 пута као домаћин дочекивала такмичаре и професоре из различитих крајева РС чији се број из године у годину повећавао. Своју доминацију Музичка школа  „Владо Милошевић” потврђује  како највећим бројем учесника на поменутом такмичењу, тако и бројем освојених специјалних и првих награда.

У организацији Музичке школе „ Владо Милошевић „ Бања Лука, као и Града Бања Лука од школске 2007/ 2008. године покреће се још једно такмичење међународног карактера и то пијанистичко такмичење. Оно ће да обухвати  пијанисте свих узраста од оних најмлађих (ученике основних музичких школа) па све до студената овог одсјека. Такмичење је предвиђено да се одржава у мјесецу мају.

Поред организовања и учешћа на републичком такмичењу као и такмичењима регионалног типа, ученици Музичке школе „Владо Милошевић” годинама успјешно учествују и на такмичењима међународног карактера, гдје остварују завидне резултате. Успјеси таквог вида најбоља су потврда да ученици Музичке школе „Владо Милошевић” високим нивоом музицирања прате своје вршњаке из најпрестижнијих школа овог типа са подручја Републике Србије и шире.

У годишњи календар такмичења уврштена су:

Такмичење хармоникаша Смедерево, Фестивал гудача Сремска Митровица, Такмичеље гудача Ниш, Међународно такмичење виолиниста „Петар Тошков” Београд, Такмичење дрвених гудача Пожаревац, Сусрет младих солфеђиста Пожаревац, Међународни фестивал младих пијаниста Шабац, Отворено такмичење Музичке школе „Даворин Јенко”, Међународно такмичење соло пјевача „Лазар Јовановић” Београд

            Музичка школа „ Владо Милошевић „ Бања Лука је 2004. године прославила велики јубилеј 70 година од оснивања.Поред бројних концерата, школа је те године издала и своју монографију под називом „Године с пјесмом „  као и компакт диск са одабраним композицијама у извођењу наших ученика. Поменута монографија чији је аутор Радмила Кулунџија садржи све битније моменте везане за историју Музичке школе „ Владо Милошевић „ Бања Лука, као и   бројна свједочанства у виду докумената и фотографија од најстаријих до данашњих дана.