Јасна Ђуровић,проф.

 

Јасна Ђуровић је рођена у Бањој Луци,гдје завршава основно музичко образовање у класи проф. Бранке Кузмановић, а средњу музичку школу у Земуну, у музичкој школи „Коста Манојловић“, у класи проф.Тање Јаблановић. Дипломирала је на Академији умјетности у Бањој Луци 2002. год. у класи проф. Невене Поповић. Била је стипендиста Фонда „Петар Кочић“, који се додјељује студентима са највишим просјеком оцјена. Наступала је као солиста и у камерним саставима у току студија. Одржала је солистички концерт у Народном позоришту Републике Српске (2002), као и концерт клавирског дуа са колегиницом Дијаном Зрнић у Вијећници Банског двора 1999. год. У току студија снимала је дјела Едварда Грига и Сергеја Рахмањинова за потребе Радио телевизије Републике Српске. Полуфиналиста је међународног пијанистичког конкурса Гранд Концертеум у Атини 2000. год. у дисциплини клавирски дуо. Ипак, највеће афинитете показује за клавирску педагогију,о чему свједоче многобројни успјеси њених ученика, како у земљи, тако и у иностранству. Била је и члан жирија на многим такмичењима,у Шапцу, Београду, Крагујевцу, Смедереву, Бијељини, Бањој Луци и Приједору. Њени ученици су награђивани од стране матичне школе „Владо Милошевић“ као најуспјешнији.

Усавршавала се на многобројним мајсторским курсевима код еминентних клавирских педагога и пијаниста као што су Невена Поповић, Александар Сердар, Наташа Вељковић, Мариа Немцова, Владимир Милошевић, Арбо Валдма. Радила је и као демонстратор корепетитор на Академији умјетности,на одсјеку за драмску умјетност. Сарађивала је и са Народним позориштем Републике Српске у раду на представи „Како засмејати господара“, у режији нашег чувеног редитеља Кокана Младеновића,г дје је имала улогу музичара чија се музика прожимала кроз цијелу представу.

Суоснивач је и идејни носилац првог пијанистичког такмичења у БиХ, “Бањалучког бијенала“, заједно са колегиницом Дијаном Зрнић, тадашњим директором музичке школе „Владо Милошевић“ Немањом Савићем и проф. Невеном Поповић. Одржала је мастерклас за ученике основне школе „Маркос Португал“ у Добоју 2006. год. као и музичку радионицу „Вива ла музика“ 2018. коју је подржао Културни центар Бански двор. Иза себе има 25 година радног искуства у клавирској педагогији. Циљ њеног дјеловања је његовање и усмјеравање младих талената и перспективних младих умјетника да се баве умјетничком музиком и да чувају њене традиционалне вриједности кроз јавне наступе, концерте, пијанистичка тамичења. Тренутно је запослена у музичкој школи „Владо Милошевић“ као професор клавира у основној и средњој музичкој школи.