је рођена 1980. године у Бањалуци гдје је завршила Основну и Средњу музичку школу «Владо Милошевић» Бања Лука, Tеоретски и Инструментални одсјек – виолина у класи проф. Светлане Шершукове (Москва).

Дипломирала је на Академији умјетности у Бањалуци, одсјек Музичка умјетност на два смјера: Општа музичка педагогија и  Инструментални смјер- виолина  у  класи професорице Марије- Maje Јокановић (Београд). За вријеме студија активно је учествовала у раду Гудачког оркестра Академије умјетности Бања Лука, чији је диригент тада била проф. Даринка Матић- Маровић, са којим је реализовала бројне пројекте из репертоара великих свјетских дјела оркестарске музике.

Дугогодишњи је члан  Мјешовитог  хора СПД «Јединство» Бањалука – диригент проф. Немања Савић са којим је реализовала бројне концерте у земљи и иностранству, као члан хора и инструментални сарадник.

Од 2005. године запослена је као професор виолине у Музичкој школи „Владо Милошевић“ Бањалука, а од 2008. године је и шеф Гудачког одсјека.

Јованка Вулин је активна у  организацији и реализацији бројних музичких догађаја, манифестација у Граду Бањалуци (Међународни хорски фестивал «Бањалучки хорски сусрети», манифестација «У сусрет Спасовдану», Светосавска академија…) и Републици Српској (Републичка такмичења  и фестивали музичких школа) као и значајнијим концертима Музичке школе «Владо Милошевић» Бања Лука и Мјешовитог хора СПД «Јединство» Бања Лука.