Мелиса Башовић, рођена je 21. 5. 1956. у Бањој Луци. Средњу музичку школу је  завршила у Музичкој школи „Владо Милошевић“  у Бањој Луци, а студије на Музичкој академији у Сарајеву, Теоретски одсјек. Прва радна искуства стицала је у основним школама и основним музичким школама у Сарајеву. По завршетку студија ради у Средњошколском центру у Котор Вароши. Са музичком секцијом те школе обиљежила је све манифестације у школи и општини.

Велико искуство и изазов је био рад са глувом дјецом у Центру слушања и говора у Бањој Луци. Радила је на развоју говора преко ритма у предмету музичке стимулације и постигла видне резултате у развоју ритма преко музичког изражавања код глуве дјеце. Запажени су чак и наступи дјеце у извођењу малих композиција ритмичке секције и плесне групе.

У Музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањој Луци ради од 1994. године као професор солфеђа. Због запажених способности ученика из тог предмета покретач је Такмичења солфеђиста Републике Српске, које се успјешно одвија већ дуги низ година. Ученици њене класе су углавном постигли добре резултате и освајали награде, што им је омогућило да у наставку школовања у Средњој музичкој школи буду још успјешнији.

Многи њени ученици које је научила основним појмовима о музици и развоју музичког слуха сада су врло успјешни музичари, педагози и извођачи, који дају велики допринос музичком животу уопште.

Као дугогодишњи члан оркестра КУД „Чајавец“ основала је етно групу „Шнале мале“ са којима је наступала у периоду од 1977. до 1980. године која и данас постиже велике резултате на наступима како на нашим просторима тако и у иностранству.

Већ 10 година је активни члан ансабла некад „Здравка Ћосића“ а сада „Бањалучки вез“ гдје свира њен омиљени инструмент флауту.