Огњен Јањанин је рођен 1984. Основну и средњу музичку школу  „Владо Милошевић”, смјер хармоника, завршио је у Бањој Луци. Послије завршене средње школе Огњен школовање наставља у Братислави на Музичко-плесном факултету Академије умјетности у Братислави. 2006. године завршава први циклус студија у класи редовног професора Бориса Ленка у чијој класи уписује и магистарске студије које успјешно приводи крају 2008. године. У току студија слуша предавања једног од највећих словачких композитора Јураја Хатрика, као и мастер клас финског акордеонисте Мика Луоме. Такође, имао је прилику да сарађује и са Петером Катином као и са Јан Меислом.

Од 2009. до 2013. године био је запослен у Музичкој школи „Саво Балабан” у Приједору. За вријеме те четири године Огњенови ученици освајају велики број награда на међународним такмичењима у земљи и иностранству.

Када је концертна активност у питању, Огњен је наступао у Босни и Херцеговини и Словачкој, изводећи дјела највећих свјетских композитора. Тежиште свог музичког израза Огњен ставља на савремену музику, односно дјела савремених композитора. Наступао је и као солиста али и као члан камерних састава. Посебно је поносан на концерт који је одржао у ”American Corner” у Бањој Луци на којем је представио музику америчких композитора за хармонику, као и на сарадњу са Гудачким оркестром Академије умјетности у Бањој Луци, изводећи дјело домаћег композитора Дражана Косорића „Балканска експресија” за хармонику, клавир, виолину и гудачки оркестар. За извођење дјела америчке композиторке Лоис B Вирк ”Blue Jets, Red Sprites” сама композиторка је рекла сљедеће: „Огњен је господар интрумента који музици даје живот”.

Од новембра 2018. године Огњен је члан камерног триа БарабаР (виолина, хармоника, перкусије) са којим биљежи мноштво наступа и концерата. Осим тога, представио се као композитор популарне музике на домаћим фестивалима за дјецу и одрасле, а био је и члан реге/ска/панк бенда Грасхоперс, као и сарадник бенда Ван Гог.

Од октобра 2013. године Огњен је запослен у Музичкој школи „Владо Милошевић” као професор хармонике гдје кроз рад са ученицима неуморно ради на развоју и промоцији хармонике. Огњен је поносан на мноштво награда које су његови ученици освојили, а посебно на чињеницу да је велики број његових ученика већ данас завршио студије на престижним факултетима у Србији, Словачкој, Русији. Један је од најзаслужнијих што су Бања Луку посјетили акордеонисти свјетског гласа као што су Борут Загорански, Борис Ленко, Петар Марић, Владимир Благојевић.