DRAGOMIR BRATIĆ

ŽIRI  /

DRAGOMIR BRATIĆ

Dragomir Bratić je počeo da svira klavir sa četrnaest godina. Završio je, sa počastima, Muzičku školu „Josip Slavenski“ u Beogradu u klasi prof. Zlata Poparića. Diplomirao je klavir i magistrirao na Odsjeku za kamernu muziku (klavirski duo) Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Ninoslava Živkovića i Zorice Ćetković. Pohađao je i majstorske kurseve Arbo Valdme, Igora Laska, Pavela Nersesjana, Natalije Troul, Danijela Rivere. Trenutno radi kao profesor klavira u Muzičkoj školi „Davorin Jenko“ u Beogradu.
Dragomir je aktivan član Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2005. godine. Od 2011. direktor je Državnog takmičenja učenika muzičkih i baletskih škola Srbije pod pokroviteljstvom Saveza muzičkih i baletskih škola Srbije. Takođe, od 2016. godine radi u Organizacionom odboru Međunarodnog pijanističkog takmičenja mladih pijanista Davorin Jenko.
Pored aktivne pijanističke karijere (klavirski duo sa Majom Rajković) Dragomir Bratić je predani nastavnik i široko se interesuje za pedagoški rad. Autor je udžbenika pod nazivom „Muzička kultura“ za osnovne škole. Učestvovao je u debati – kao autor i voditelj – na 17. međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu „Principi ocenjivanja na muzičkim takmičenjima. Subjektivna i objektivna ocena?” koji je akreditovan kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
Na Pijanističkom takmičenju PIANO/FVG održanom u maju 2014. godine u Sačileu, Italija – pod pokroviteljstvom Foruma Centralnoevropske inicijative i Alink, Argerich fondacije – Dragomir je održao predavanje o srpskoj klavirskoj školi, prednostima i manama takmičenja.
Dragomir Bratić je bio koautor (sa profesorom Dragoljubom Katuncem, Akademija umetnosti u Novom Sadu i Aljošom Jurinićem, hrvatskim pijanistom) na beogradskoj konferenciji „Susret sa umetnikom: Međunarodno takmičenje Frederik Šopen – nekad i sad” (Šopen fest 2016).
Dragomir je stalni član žirija na gotovo svim nacionalnim takmičenjima, a često je pozivan na takmičenja u Sloveniji, Italiji, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Poljskoj i Gruziji.
Zahvaljujući originalnosti pristupa radu sa djecom, ubraja se među najtalentovanije i najuspješnije profesore klavira u svojoj zemlji. Njegovi učenici su do sada osvojili preko 550 prvih i specijalnih nagrada (laureata) u Srbiji i inostranstvu, npr. u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Švedskoj, Češkoj, Austriji, Mađarskoj, SAD, Rusiji, Gruziji… Dobitnik je brojnih nagrada za svoj obrazovni rad ne samo u Evropi već i u SAD – Karnegi Hol Avard za najuspešnijeg pedagoga. Dragomirovi učenici su priznati izvođači u mnogim prestižnim koncertnim salama u Srbiji i inostranstvu, poput Karnegi hola u Njujorku ili Muzikferajna u Beču.