Катарина Крпан

ЖИРИ  /

Катарина Крпан

Катарина Крпан, пијаниста и професор, дипломирала је и магистрирала на Музичкој академији у Загребу у класи проф. Владимира Крпана. Усавршавала се и магистрирала на Конзерваторијуму за музику у Лозани код проф. Ж. Ф. Антониолија.
Својим запаженим реситалима, концертима камерне музике, као и наступима са симфонијским и камерним ансамблима, уврстила се међу водеће хрватске концертне умjетнике. О њеном међународном угледу свjедоче бројни позиви реномираних фестивала као и концерти одржани у великим музичким центрима Европе, Сjеверне и Јужне Америке, Аустралије и Африке.
На концертном подијуму наступала је под вођством најистакнутијих хрватских и свjетских диригената уз пратњу Загребачких солиста, Загребачке филхармоније и Симфонијског оркестра ХРТ-а, као и са бројним иностраним оркестрима. Завидан тонски архив Катарине Крпан садржи бројне студијске снимке остварене за најзначајније хрватске, швајцарске и италијанске радио-телевизијске станице, али и неколико компакт дискова реализованих за домаће и стране дискографске куће.
Поред интензивне уметничке каријере у земљи и иностранству, умjетница је развила и педагошку каријеру показавши изразити смисао за развој младих музичара, посебно посвећујући пажњу њиховом свеобухватном образовању.
Од 1989. године члан је ЕПТЕ (European Piano Teachers Association), гдjе се наредних година у окриљу те угледне међународне организације свестрано потврдила као предсjедница њене хрватске филијале за младе. Један је од оснивача Међународног клавирског такмичења ЕПТА које се од 1999. одржава у Загребу и Осијеку, као и Љетње школе ЕПТА у Дубровнику.
Посебно се истиче њено интересовање за музику 20. вијека и велика пажња стваралаштву хрватских композитора. Премијерно је извела и студијски снимила импресиван број савремених клавирских дела, која су јој, подједнако, посвећивали и надарени почетници и доајени хрватског музичког стваралаштва (Милко Келемен, Берислав Шипуш, Младен Тарбук…). Увјерење у нужност унапређења националног музичког стваралаштва преноси и на студенте, те је 2010. утемељила ХР ПРОЈЕКТ који окупља ученике музичких школа и студенте различитих катедри музичких академија са циљем рада на дјелима хрватских аутора и њиховог извођења на концертима широм земље и иностранства. Са истим циљем све више развија и сарадњу са Хрватском музичком омладином.
Награде које је досад стекла потврђују вриједност њених активности. То је Ректорова награда из периода академских студија, Награда Хрватскога музичког завода, Награда Иво Вуљевић Хрватске музичке омладине, Клуба универзитетских професора за најбољег младог научника, Награда Музичког фестивала Маи (Француска), Награда Ватрослав Лисински Хрватског удружења композитора, Награда Милка Трнина Хрватског друштва музичких уметника, Награда Невен Фестивала Св. Марка и Плакета Града Загреба.
 
Руководилац је љетње пијанистичке школе Међународног културног центра хрватске музичке омладине у Грожњану. Редовни је професор на Музичкој академији Универзитета у Загребу и руководилац Вијећа за постдипломске студије Музичке академије Универзитета у Загребу. Низ година дјеловала је и као гостујући професор на Академији Стенвеј (Стеинwаy) у Верони (Италија).