ЉИЉАНА ВУКЕЉА

ЖИРИ  /

ЉИЉАНА ВУКЕЉА

Љиљана Вукеља, пијанисткиња,  после завршених основних и магистарских студија у класи Невене Поповић (ФМУ Београд), одлази на усавршавање код Мишела Берофа у Фрајбург (Немачка). Следећа фаза усавршавања води је на Конзерваторијум у Лозани  (Швајцарска) код пијанисте и диригента Жан-Франсоа Антониолија, са којим је остварила и професионалну сарадњу, наступајући као солиста са оркестром, под Антониолијевом диригентском палицом. Истовремено је активно учествовала и на мајсторским курсевима  Ј. Сљесарјева, М. Далбертоа, Д. Башкирова, С. Доренског. Докторирала је на ФМУ у Београду под менторством Дејана Синадиновића.
Лауреат међународног такмичења “Хавелендише Музикфестшпиле” у Науену (Немачка 2006.), где добија и специјалну награду за извођење савременог дела, као и међународног такмичења “Адилиа Алиева” у Гајару (Француска 2004.), где јој је додељена и посебна награда за најбоље извођење задате композиције. Љиљана Вукеља је добитник бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на такмичењима за младе у Риму, Тортони и Анкони (Италија).
Љиљана Вукеља је као солиста и камерни музучар наступала у свим значајнијим салама у Београду (Велика дворана Коларчеве задужбине, Београдске филхармоније, Скупштине града и др.), широм Србије, у Републици Српској, Босни, Хрватској, Црној Гори, Румунији, Француској, Италији, Немачкој, Швајцарској, Ирској, САД.
Као солиста, Љиљана је наступала са оркестрима Београдске филхармоније, Симфонијским оркестром РТС, УА “Бинички”, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром “Про Класика” и диригентима као што су Жан Франсоа Антониоли, Емил Симон, Давид Порцелајн, Јордан Дафов, Анатолиј Новицки, Венсан Монтеј…
Такође, наступала је и на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, БУНТ, Трибина композитора, Фестивал минимализма (Србија), “Музички Темишвар” (Румунија), “Хавелендише Фестшпиле”, “Мовиментос” (Немачка), “Галвеј мјузик фестивал” (Ирска).
Године 2013. Вукеља је сарађивала  у продукцијама  Ирског играчког ансамбла “Фебјулоз бист” изводећи са њима балете “Петрушка” и “Посвећење пролећа” Игора Стравинског у аранжману за клавир четвороручно на фестивалима у Србији, Ирској и Немачкој.
Сезоне 2016/17, у дуу са пијанистом В. Цвијићем издала је ЦД са музиком за два клавира композитора Владимира Тошића.
Редовно сарађује са реномираном челисткињом Сандром Белић, са којом је имала бројне наступе на фестивалима и концертима у Србији, Хрватској, Црној Гори.
Љиљана Вукеља ради као ванредни професор клавира на Факултету музичке уметности у Београду.